Hasznos információk

Mekkora legyen az asztalterítő?

Az ideális méretű terítő az asztal minden oldalán azonosan, a szék ülőfelületét nem elérve - kb. 20 -25 cm-nyit - lóg le. Éppen annyit, hogy ne zavarjon bennünket étkezés közben. Az alkalmi abroszok lelógása nem feltétlen a praktikumot követi, inkább a látványra helyezve a hangsúlyt, hosszabb - akár földig engedi az abroszt.


Milyen anyagból legyen az abrosz?

Fontos szempont lehet a tisztíthatóság, de alátétek, asztalifutók, napronok használatával kikerülhetünk néhány kellemetlen foltot. Teríthetünk több rétegben, alsó terítőként teflonos abroszt használva, felső áttetsző dekorterítővel díszítve.
A műszállal kevert pamut, len textíliák megkönnyítik a vasalást és a tisztítást.


Hogyan tisztítsuk a lenből készült abroszt?

A len anyag, így a lenből készült abrosz is minden kikészítés mellett zsugorodik néhány százalékot. Ezért ajánlott hideg vagy kézmeleg vízben mosni és ha szükséges, folttisztítót használni. A len abroszt nedvesen, vagy visszanedvesített ( belocsolt) állapotban lehet legkönnyebben vasalni.


Hogyan függönyözünk?

Csak fényáteresztő függönyre van szükségünk - ha van egyéb árnyékolónk (reluxa, redőny) -, vagy sötétítő függönyre (ún. másodfüggönyre) is. Sötétíteni akarunk vagy dekorálni? Ha teljes sötétítést szeretnénk, akkor válasszunk ún. black-out függönyanyagot, amit a fény tökéletes kizárására fejlesztettek ki. A hagyományos – nem black-out - textília fényáteresztő képességét a szövés sűrűsége, a textil vastagsága és színe befolyásolja. Minél sűrűbb a szövése és sötétebb a függöny színe, annál jobban sötétít a textília.


Mennyi textíliára van szükség a fényáteresztő függöny készítéséhez?

Ha lehetőség van rá, a karnis mindkét vége kb. 20-25 cm-rel legyen hosszabb, mint az ablak szélessége. Egyrészt, hogy amikor behúzzuk a függönyt, mindkét oldalon zárja el a fény útját, másrészt ha kinyitjuk az ablakot, legyen hova összegyűjteni az elhúzott függönyt. 
A fényáteresztő függöny mennyiségéhez a karnis szélességének két, két és félszeresét vesszük. Organza függönyhöz háromszoros mennyiséget használunk, mivel ez a textília nagyon vékony.  Így lesz a függönyünk kétszeresen, két és félszeresen, ill. háromszorosan redőzött. A függöny magasságát ez esetben a gyári magasságból vágjuk le. Ez általában 300 cm körüli.


Mennyi textíliára van szükség a dekor függöny készítéséhez?

Dekor ill. sötétítő függönyhöz minimum másfélszeres redőzéssel kell számolnunk. Mivel dekor anyagoknál az általános gyári szélesség 140-160 cm, és ez a szélesség másfélszeres redőzéssel számolva is csak 90- 100 cm széles karnishoz elegendő, a függöny magasságából kell legalább kettőt vásárolnunk. Pl. 2,60 cm-es függöny magassággal számolva 2x2,60 vagyis 5,40 cm textíliára van szükség plusz a varráshoz szükséges legalább 10 cm.
Mintás anyagoknál szükség lehet a minta illesztésére, hogy behúzott állapotban is esztétikus látványt nyújtson a függöny. Ehhez legalább egy mintaelemnyivel többet kell számolnunk a szükséges mennyiséghez.


Milyen behúzó szalagot válasszak a függönyhöz?

Különböző szélességű, színű, arányú és fazonú függöny behúzó szalagok közül választhatunk.
A leggyakrabban használt ceruzás, darázs, csokros, lerakós, tölcséres behúzókon kívül különböző mintás szalagokat is választhatunk.
A széles behúzók elegáns megjelenést kölcsönöznek a függönynek. Nagy belmagasságú helyiségek függönyözéséhez kifejezetten ajánlott. A csíkos anyagokhoz ceruzás behúzót használjunk, ez párhuzamosan rendezi a redőket. A darázs behúzó klasszikus megjelenést kölcsönöz a függönynek.


Fogalomtár

Napron, vagy asztalközép

általában az asztallap méretével megegyező (60x60, 90x90, 120x120 cm) méretű textília, mely az abroszra terítve védi ill. díszíti az asztalt.

Futó – asztali futó

Az asztalra hosszában vagy keresztben elhelyezett keskeny dekor. Terítőre helyezve, de önmagában is dekoratív és praktikus asztali dekoráció. Az asztal két végét, ill. két szemközti oldalát összekötő, vagy önállóan asztalközépként használt, kb. 40x140-180 cm méretű textília.

Dekor szalag

Kereskedelemben kapható asztaldíszkén használt dekoratív kb.5-10-20 cm- széles díszszalag.

Szett vagy alátét

Az abrosz helyett, vagy az abroszt védendő, terítékenként leterített kisebb méretű alátét.

Szoknya

A büféasztalok oldalára helyezett majdnem földig érő, sima vagy ráncolt textil dekor.

Függöny behúzó szalag

A függöny redőzését biztosítja, különböző behúzási arányban és szélességben.

Fényáteresztő anyagok:

Organza

Finom, lehelet vékony fényáteresztő függöny anyag. Többnyire poliészter alapanyagú textília. Nemesebb változatai selyem alapúak, vagy kevert textíliák.

Tüll

A sima tüll anyagot öltözködési textilként használják. A lakberendezésben a gépi csipke függönyök alapjaként találkozhatunk vele. Ebben a változatban lágyabb esésű, keményítetlen textilként készítik ki, mint a ruhaanyagok esetében.

Sablé

Lágy esésű pamut hatású fényáteresztő függöny.

Voile

Az organzánál nehezebb, lágyabb esésű, de nem olyan átlátszó fényáreresztő függönyanyag.

Klöpli

A nagymama függönye. Keskeny jacquard csipkeszalagokból összedolgozott, nehéz, pamut csipke függöny.

Sötétítő (másodfüggöny) anyagok:


Black-out

A tökéletesen sötétítő függöny. A teljes sötétítést, a köztes rétegként beszőtt fekete szálak biztosítják. Ezért a black-out lehet bármilyen színű, ugyanolyan biztonsággal sötétít. A nyomott, két színoldalas black-out textíliákon kívül megjelentek már a szatén és bársony black-out függönyanyagok is, ami nem csak a kínálatot bővíti, de a lehetőségeket is.

Bársony

Függöny- vagy bútorbársony. Pamutból vagy poliészterből. Klasszikus enteriőrökben gyakran használt függönyanyag.

Taft

Kemény, fényes, néha szinte papírszerűen ropogós dekor textil. Ne várjunk tőle lágy esést, viszont merevségének köszönhetően „beállítható”, vagyis igazi dekorációs textília. Fényes, exkluzív megjelenése miatt klasszikus vagy klasszikus jellegű terekben jól alkalmazható függönyként.

Textilbőr 

Mint a neve is jelzi, textilből készült bőr. Vagyis bőrhatású textília. Elsőként, bútorkárpitként jelent meg, de mára lágy esésű függönyanyagként is használhatjuk számtalan felületi kiképzéssel, minőséggel és színnel.

Selyem 

Selyem, vagy selyem tartalmú textíliákat csak béleléssel használjunk függönyként. Mivel a nap gyengíti a selymet, béleléssel megakadályozhatjuk, hogy a nap sugarai roncsolják a selyem textíliát.

Textil kresz


textil kresz